top of page

7 gode råd til hundetræning

1.        Kun beløn det adfærd du vil have (ignorer uønsket adfærd)

2.        Ingen gratis guffere under træning

3.        Hellere én gentagelse for lidt end en for mange

4.        Leg under træningspas og hav det sjovt mens I træner

5.        Fejler hunden er det ikke hundens fejl, men din opsætning af træningen

6.        Det er okay at fejle – så ved vi hvor vi er.

7.        Slut gerne øvelsen på en stor success



Uddybelse:

1. Kun beløn den adfærd, du vil have (ignorer uønsket adfærd):

Når du træner din hund, er det vigtigt at fokusere på den adfærd, du ønsker at fremme. Belønning af ønsket adfærd med godbidder, ros eller leg forstærker denne adfærd, fordi hunden lærer, at det fører til en positiv oplevelse. Dette kan også være e.g. når din hund forholder sig pænt i ro, når du møder en du kender på gaden. Sørg for at belønne. Ved at ignorere uønsket adfærd under træningen, undgår du sænke motivationen eller muligheden for at hunden er engageret i træningen. Er adfærden destruktiv skal denne selvfølgelig stoppes, men under træning er det vigtigt vi ikke skælder ud.


2. Ingen gratis guffere under træning:

Under træning bør godbidder og belønninger være noget, hunden arbejder for, snarere end noget, den får uden at yde en indsats. Dette øger værdien af belønningen og motiverer hunden til at deltage aktivt i træningen - man skal yde før man kan nyde. Ved at sikre, at godbidder er knyttet til specifikke opgaver eller kommandoer, hjælper du din hund med at forstå, hvilken adfærd der er ønsket.

3. Hellere én gentagelse for lidt end en for mange:

Når du træner en ny færdighed, er det bedre at afslutte træningen, mens hunden stadig er engageret og motiveret, end at fortsætte til det punkt, hvor den mister interessen. Overtræning kan føre til frustration og manglende fokus. Ved at stoppe træningen på et højdepunkt, hvor hunden har haft succes, sikrer du, at den ser frem til næste session med entusiasme.

4. Leg under træningspas og hav det sjovt mens I træner:

Træning behøver ikke være en kedelig opgave. Ved at inkludere leg og sjov i træningssessionerne, skaber du en positiv atmosfære, der gør læring til en glædelig oplevelse for din hund. Leg kan også fungere som en belønning og en måde at styrke båndet mellem dig og din hund. Husk, en glad hund er en lærevillig hund. Vis din hund at du er tilstede og har det sjovt, så vil de automatisk også synes det er sjovt.

5. Fejler hunden, er det ikke hundens fejl, men din opsætning af træningen – evaluer, hvor misforståelsen sker / om du er gået for hurtigt frem:

Hvis din hund ikke udfører en opgave korrekt, er det vigtigt at tage et skridt tilbage og evaluere, hvordan træningen er struktureret. Det kan være, at du har bevæget dig for hurtigt frem, at din krops dirigering fortæller noget andet, at du gør noget med kroppen din hund forbinder med en anden øvelse osv. Det kan være en idé at filme sig selv, så du kan se om du laver noget med kroppen du ikke er klar over.

Juster din tilgang, så den passer bedre til din hunds forståelsesniveau, og husk at din hund gør sit bedste for at forstå, hvad du vil have den til.

6. Det er okay at fejle – så ved vi hvor vi er. Det er bare vigtigt vi ikke bliver ved at fejle, så skal vi ændre strategien:

Fejl er en naturlig del af læringsprocessen, både for dig og din hund. De giver værdifuld indsigt i, hvor i træningen der er behov for justeringer. Hvis du opdager, at du gentagne gange støder på de samme problemer, er det tid til at ændre din strategi. Dette kan involvere at bryde opgaver ned i mindre trin eller at finde alternative metoder til at nå målet.

7. Slut gerne øvelsen på en stor succes:

Slut på en success - så er det dét vi alle husker. Hund og ejer går fra øvelsen med en god følelse.

 
 
 

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
bottom of page